Grythyttan & Grythyttans gästgivaregård - Kulturbilder

En film av Kultursverige

Av en skylt att döma etablerades Grythyttans Gästgivaregård 1640. Först 1649 fick Sverige en samlad förordning om väghållning, gästgiverier och skjutsningar. Gästgiverierna skulle sköta de uppgifter som bönder tidigare utförde.

Grythyttans Gästgivaregård var 1965 i så dåligt skick att kommunen ville riva byggnaden och bygga en stormarknad och en parkeringsplats. Redan tanken på det vittnar om en galenskap som präglade den här tiden. Det var då huvudsakligen socialdemokratiska politiker utan minsta känsla för kultur och historia ville riva och bygga nytt överallt. Det mest tragiska och kända exemplet är när klarakvarteren i centrala Stockholm revs med alla sina vackra gamla byggnader och ersattes av moderna, trista hus i betong och glas.

När det skulle röstas om gästgiveriets vara eller icke vara segrade rivningsmotståndarna med en röst. Gästgivaregården såldes då till hembygdsföreningen som lyckades samla medel för att renovera den till brukbart skick. 1973 kom Carl Jan Granqvist in i bilden och ville skapa en restaurangverksamhet där. Idag är Grythyttan i hög grad förknippad med Grythyttans Gästgivaregård.


Grythyttan & Grythyttans gästgivaregård - Kulturbilder