Sevärdheter och utflyktstips i Sverige

Sevärdheter och utflyktstips i Sverige.Bild Sevärdhet Beskrivning
Ales Stenar Ales Stenar Strax väster om Kåseberga ligger Ales stenar, en fornlämning av typ skeppssättning. Den består av 59 stenar i en oval ring. De lär ha placerats där under den yngre järnåldern. Utsikten över Östersjön och mot Österlen är magnifik. Ales stenar är ett av Skånes mest populära besöksmål och det är Statens Fastighetsverk som förvaltar det.
Basta Kvarnkafé Basta Kvarnkafé Basta Kvarn ligger vid riksväg 46 mellan Ulricehamn och Falköping och måste vara en av Sveriges vackraste rastplatser. "Basta Kvarn erbjuder en härlig fikamiljö på gröna öar som sammankopplas av små broar vid Ätrans strömmande vatten". Det är dessutom jätteöppet alla dagar 10-18!
Bolmen Runt Bolmen Runt Bolmen Runt är nog en cykeltävling, men inget hindrar att man tar sig runt med bil heller. Sjön är den tionde största i Sverige. Från Sunnaryd finns det en färja till Bolmsö, den största ön. Bolmen är mycket omtyckt av sportfiskare och där finns många olika fiskarter inkl. öring. Runt sjön finns mycket att se och göra. Zooma in på kartan! Foto saknas, någon som har en bra bild som gör sjön rättvisa?
Destination Sälenfjällen Destination Sälenfjällen En lekpark lika stor som Gotland och norra Europas största fjälldestination säger en hel del. Vintern är självklart den största delen av verksamheterna, men aktiviteterna under de andra årstiderna bara ökar och ökar. Att vandra i fjällen är mycket populärt och att cykla verkar också attrahera många. Mountain-bike roar alla familjemedlemmar och med liftens hjälp tar man sig upp på fjället, och sedan går det undan nedför i skidbackarna. Numera finns det också en modern flygplats nära norska gränsen dit gäster från hela Europa flygs in. Destination Sälenfjällen har omkring 140 medlemsföretag som alla servar besökarna på olika sätt.
Fårö Fårö Digerhuvud är Sveriges största raukområde och finns på Fårö. Ön norr om Gotland är ett mycket omtyckt besöksmål, och här finns mycket att se och göra. Det går en bilfärja mellan Fårö och Fårösund och sommartid är det täta turer. Ingmar Bergman, en av våra stora filmprofiler, hade Fårö som bas. På sydspetsen finns Ryssudden och Engelska kyrkogården & Ryssnäs.
GeKå´s i Ullared GeKå´s i Ullared Omkring fyra miljoner människor besöker varuhuset varje år, men alla räknar inte GeKå´s som ett turistmål av någon anledning. Om man tar med allt som byggts runt Ullared i form av hotell och andra boenden, restauranger, campingplatser och mycket annat, så måste det vara Sveriges största besöksmål (antal besökare). Besök Ullared i alla fall en gång, det är garanterat en upplevelse! Turistkarta för Ullared hittar du här under.
Gröna Lunds Tivoli Gröna Lunds Tivoli Gröna Lund är Stockholms stora nöjespark på Djurgården och kallas helt enkelt för "Grönan". Där finns många spännande åkattraktioner, gott om restauranger och ofta uppträdande med kända artister. Ett tips, läs noga på Grönans hemsida om förbokning av dag för ditt besök men även av bord på restaurangerna.
Göteborg - där finns Kålle, Ada & Glenn Göteborg - där finns Kålle, Ada & Glenn Göteborg är en stor turiststad och med Liseberg som största besöksmål. Hit kommer många kryssningsfartyg och passagerarna glädjer stadens köpmän. Men där finns också många intressanta muséer, botaniska trädgården, vackra kyrkor och så Håkan Hellström, som i sina texter låter dig upptäcka staden. Göteborgs skärgård är också värt ett eller flera besök via turbåtar och färjor. Vår turistkarta för Göteborg berättar om mycket mer om du zoomar in.
Höga kusten Höga kusten Höga kusten är ett område mellan Härnösand och Örnsköldsvik och från år 2000 är det ett världsarv. Världens högsta kustlinje skapar självklart unika naturupplevelser på många olika sätt, och man har lyckats utnyttja detta till turistens glädje. Här finns vandringsleder för alla. Skuleberget är nog det mest kända och uppskattade området. Utmed kusten finns många fiskehamnar med trevliga restauranger och längre ut vaktar Högbonden. Till slut nämner vi bara surströmming...
Kläppen Ski Resort i Sälen Kläppen Ski Resort i Sälen Kläppen Ski Resort är Sveriges största familjeägda skidanläggning och den 6:e största anläggningen i Sverige. Om du reser söderifrån är Kläppen den första anläggningen du kommer till i Sälen. Det som särskiljer Kläppen från många andra skidanläggningar är att det inte är ett vanligt fjäll - det är berg byggt för skidåkning. Nedfarterna ligger placerade i alla väderstreck, vilket gör det möjligt att följa solens strålar hela dagen. Skogen kring pisterna skyddar dig mot vindar samtidigt som den bevarar den fantastiska snökvalitén hela säsongen.
Li gravfält på Fjärås bräcka Li gravfält på Fjärås bräcka Gravfältet ligger på den västra sluttningen av Fjärås bräcka vid sjön Lygnerns halländska ända. Det är ca 125 x 500 meter stort plus Kung Frodes sten som man finner intill vägen en bit därifrån. Den är 4,7m hög men har förmodligen varit upp emot 7m på 1700-talet, då den föll och gick av. Det finns möjligheter att få guidning från närliggande Naturum Fjärås Bräcka.
Liseberg Liseberg Liseberg är Nordens största nöjespark, och det har den varit ända sedan 1923. Nöjesparken ligger mitt i Göteborg och den utvecklas ständigt med nya attraktioner, konserter och temaupplevelser. Programmet "Lotta på Liseberg" ger dig ibland några glimtar av åkattraktionerna. Ett nytt spektakulärt hotell, Liseberg Grand Curiosa Hotel, håller på att byggas vid södra entrén tillsammans med Lisebergs Vattenvärld, Oceana. Håll dig ajour med Liseberg på deras Facebook-sida.
Lygnern Runt Lygnern Runt Sjön är ca 2 mil lång och mycket populär att cykla eller åka motorcykel runt vilket då blir ca 5 mil. Vägarna är bra och roliga för MC-föraren men lite jobbigare för cyklisten. Du kommer att se många vackra vyer över sjön och naturen runt om. Det finns badplatser i bägge ändar av Lygnern. Zooma in på kartan och se vad finns att stanna till för.
Malmö - parkernas stad Malmö - parkernas stad Malmö Folkets Park är ett av Sveriges största besöksmål, det visste du kanske inte. Malmö ligger nära kontinenten och det märks i staden. Här finns människor från hela världen, som sätter sin prägel på gatulivet och restaurangerna bjuder på många olika matkulturer. Man tar sig lätt till Köpenhamn via Öresundsbron och de båda städerna bildar ett storstadsområde, som inte finns någon annanstans i Norden. Turing Torso är fortfarande den högsta byggnaden i Sverige och Norden. Gatukonst är stort i staden, glöm inte leta efter den. Turistkartan för Malmö visar stadens övriga besöksmål.
Naturum Hornborgasjön Naturum Hornborgasjön Sveriges främsta fågelsjö? Ja, det kan det nog vara, för ingen har väl missat bilderna på de 1000-tals tranor som anländer varje vår. Men allt är inte bara trandans, Hornborgasjön bjuder på unik natur och många andra upplevelser. På väg ut till Naturum passerar du Café Doppingen.
På Kivik På Kivik Äppelodlingar, fritidsbåtar, butiker, marknader och massor av natur och kultur – så mycket och ändå så nära till allt! Kivik är en av Österlens riktiga pärlor, en by med anor från 1500-talet, som har många sevärdheter och upplevelser. Välkommen att besöka vår underbara natur, vårt rika kulturutbud, våra boenden, butiker, caféer och restauranger – här finns något för alla. Varmt välkommen till Kivik – Året runt!
Skansen på Djurgården Skansen på Djurgården Kanske är Skansen mer känt för allsången än vad det är, ett friluftsmuseum med djurpark i Stockholm. Dessutom världens äldsta friluftsmuseum grundat redan 1891. Kommer du ihåg Jonas Wahlström som dök upp i alla möjliga TV-program med olika djur från Skansen-Akvariet? Sommartid kan du dansa fyra kvällar i veckan på Skansen och för barnen är det under sommaren föreställningar varje dag på Lill-Skansenteatern. Trots allt är det väl alla spännande djur som vi dras till, eller hur?
Spikens Fiskehamn på Kållandsö Spikens Fiskehamn på Kållandsö Fiskehamnen lär vara en av Europas största insjöfiskehamnar men också ett mycket omtyckt besöksmål. Sommartid kan det blir riktigt trångt bland fiskebodar, små restauranger och hantverksbutiker. Löjrom är den stora grejen och under hösten kan du ta en guidad löjromstur, komplett med klämning. Men annan rökt fisk finns också på menyerna. Eller vad sägs om en laxpizza?
Stockholm med sin vackra skärgård Stockholm med sin vackra skärgård Huvudstaden är ett naturligt besöksmål med sitt stora utbud av muséer, arenor för nöjen, shopping och aktiviteter av alla möjliga slag. För många är Kungliga Slottet ett måste och så är Gamla Stan. Skärgården lockar mängder av turister, och det är inte så konstigt. Många tycker den är det vackraste som finns, i alla fall på sommaren. Färjor och turbåtar trafikerar de flesta större öarna, men det finns många möjligheter till egna äventyr med kanot eller kajak. Ta en Hop on Hopp off-buss och se dig omkring, eller se vår turistkarta för Stockholm.
Stöten i Sälen Stöten i Sälen Stöten är Sälenfjällens nordligaste skidanläggning och har länge kunnat stoltsera med den bästa och mest varierande skidåkningen Sälen kan erbjuda. Med ett komplett skidsystem och Sälenfjällens högsta fallhöjd på 370 meter, har Stöten länge varit en destination för både nybörjare och proffs. I Stöten hittar du inte bara en av landets bästa pister, Älvan, utan även också 49 nedfarter, 22 liftar, Dalarnas längsta nedfart – Mormors störtlopp. Allt med den storslagna fjällvärlden som fond!
Söderåsens Nationalpark Söderåsens Nationalpark Sexton kvadratkilometer av vandringsnatur i vackra bokskogar, raviner och spännande dalgångar. Du får vyer över det skånska landskapet som du aldrig sett förut. I nationalparken hittar du också Naturum Söderåsen, som ligger i Skäralid, och där finns möjlighet att se utställningar eller ta en guidad tur runt Skärdammen. Från Kopparhatten har du utsikt över Skånes Grand Canyon.
Varnhems klosterkyrka Varnhems klosterkyrka I Varnhems klosterkyrka har det begravts fyra svenska kungar, en hertig och en hertiginna, en drottning, en riksjarl och en rikskansler. Nästan tusen års historia ryms i denna mäktiga klosterkyrka och det berör alla besökare på ett speciellt sätt. Gör ett besök och upplev detta! I anslutning till kyrkan finns det både café och ett vandrarhem.
Vasamuséet i Stockholm Vasamuséet i Stockholm Vasa sjönk i Stockholms ström 1628 på grund av att hon var felbyggd. Hon lyftes upp ur strömmen 1961 och idag är hon mer betydelsefull. Vasamuséet är mycket välbesökt med gäster från hela världen. Till och med 2019 hade Wasavarvet och Vasamuseet haft över 40 miljoner besökare. Vasa fascinerar även barn, och de har gratis entré t o m det året de fyller 18 år. Muséet ligger på Djurgården i Stockholm tillsammans med många andra stora besöksmål.
Åkulla Bokskogar i Halland Åkulla Bokskogar i Halland Detta stora och vackra naturområde med inte mindre än tolv naturreservat ligger i det inre av Halland och inte så långt från Ullared. Där finns allt möjligt att göra vid olika årstider. Hallandsleden passerar också. Hela området sköts av Åkulla Bokskogars intresseförening, en helt ideell förening men man får kommunala bidrag.
Åre Destination Åre Destination Åre bjuder på fantastiska skidupplevelser på vintern och på sommaren kan du vandra, cykla mountainbike, springa trailrunning på fjället, pröva forsränning eller paddla kajak i Åresjön. Fiske i fjällvärlden är ett annat trevligt sommarnöje. Det stora nöjeslivet i Åre sker dock vintertid på ett stort antal restauranger, pubar och barer. Många av dessa hittar man på alla hotell som finns i byn och runtomkring. Utsikten från Åreskutan är hänförande både sommar och vinter!
Åsnens Nationalpark Åsnens Nationalpark Det är landets 30:e nationalpark och ett fantastiskt skogs- och sjölandskap. Du som är naturintresserad kan spendera dagar här utan att tröttna. Det finns strövstigar och cykelleder som kan upplevas året om. På västra sidan av Åsnen finns det mytomspunna Trollberget där de små barnen kommer att trivas. Parken ligger i Alvesta och Tingsryds kommuner men även med angränsning till Växjö.